V stredu 16. októbra sme si na Súkromnej hotelovej akadémii a Súkromnej strednej odbornej škole SD Jednota v Šamoríne pripomenuli Svetový deň výživy medzitriednou súťažou. Triedy si mali pripraviť stôl odzrkadľujúci zdravé trendy vo výžive. Počas dvoch hodín prípravy žiaci naservírovali chutné a nápadité jedlá, stoly vhodne upravili jesennými dekoráciami.
Na svojich výrobkoch si žiaci dali naozaj záležať, a tak sme mohli obdivovať a neskôr aj ochutnať zaujímavé jedlá lákajúce svojou pestrosťou a farebnosťou. Nechýbali rozličné zeleninové nátierky, ovocné šaláty, banánové pancakes, mrkvové muffiny, tekvicový či hroznový koláč. Pozornosť pútalo aj ovocné rizoto, polievka z lesného ovocia, raw tyčinky či rakytníkový nápoj.
Žiaci mali na zreteli, že majú prezentovať predovšetkým zdravú výživu, a tak klasické zákusky pripravili zo zdravých surovín ako špaldovej múky, namiesto cukru použili med a zahusťovali rozmixovaným ovocím a zeleninou.
Okrem zdravých jedál sme na stoloch mohli obdivovať nápadité kreácie z ovocia a zeleniny ako palmové zátišie, jablkovú sovu či hroznové korytnačky.
Odborná komisia gastronomických predmetov mala neľahkú úlohu, pretože spomedzi všetkých tried musela vybrať tri najlepšie.
Nakoniec rozhodla nasledovne: 3. miesto udelila žiakom 2. ročníka učebného odboru cukrár kuchár, 2. miesto patrilo žiakom 3. ročníka hotelovej akadémie a víťazmi sa zaslúžene stali žiaci 2. ročníka hotelovej akadémie. Tohtoročnou novinkou bolo, že komisia nehodnotila iba triedy, ale aj každého žiaka individuálne. Každý mal tak možnosť prezentovať svoj výrobok osobne a popísať technologický postup jeho prípravy.
Naši žiaci ani tento rok nesklamali. Prekvapili svojou kreativitou a originalitou, no najmä zanietením, s akým k príprave Dňa výživy pristupovali.
Dnešný deň na obidvoch našich školách kraľovala zdravá výživa, tak dôležitá pre zdravie nás všetkých.
Viac informácií o aktivitách oboch škôl nájdete na školskom webe.