2024. máj. 19., vasárnap
Veszélybe kerülhet a légi Vitalita központ

Veszélybe kerülhet a légi Vitalita központ

2022.6.9. 09:02
ujszo.com

Slovák Gyula, a Vitalita egészségközpont igazgatója szerint az Általános Egészségbiztosító (VšZP) olyan előnytelen feltételeket ajánlott az intézménynek az új szerződésben, ami az alkalmazottak elbocsátásához, és akár egy teljes osztály bezárásához is vezethet.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A Vitalita egészségközpont a jelenlegi formájában 2003 óta működik a csallóközi Lég településen. A nonprofit szervezetként működő intézmény komplex egészségügyi ellátást biztosít, több különféle osztállyal. Ilyen például a krónikus betegek osztálya, amely a hosszú távú betegségben szenvedő páciensek gyógyítására szolgál, de van egy specializált osztály is, ahol az agyvérzésből lábadozó személyek rehabilitációját végzik. Emellett pár héttel ezelőtt egy új pszichológiai központot is nyitottak az intézményben, ahol magyar és szlovák nyelvű orvosok egyaránt kezelik a betegeket. Végül, de nem utolsósorban a szervezet szociális ellátással is foglalkozik, egy idősotthont működtetnek.

Az egészségközpontban naponta több tucat beteget kezelnek, a krónikus betegek osztályán például mintegy 120 kórházi ágy van. Slovák Gyula, a Vitalita igazgatója lapunknak elmondta, az intézmény az utóbbi hetekben nehéz anyagi helyzetbe került, így fennáll a veszély, hogy 20 alkalmazottat el kell bocsátani, ami akár egy teljes osztály megszűnéséhez is vezethet.

Egyezkedés a biztosítóval

Slovák elmondása szerint a probléma még októberben kezdődött, amikor a Szlovák Kórházszövetség (ANS) – amelynek a Vitalita is tagja – próbált egyeztetni az Általános Egészségbiztosítóval az új szerződések feltételeiről. A légi intézmény többször is jelezte, hogy a biztosító által kínált feltételek nem felelnek meg az elvárásaiknak, de az ügyben nem történt előrelépés. Slovák elmondása szerint jelenleg azzal küszködnek, hogy az alkalmazottak bérét ki tudják fizetni. A törvény értelmében az egészségügyi dolgozók fizetése a két évvel korábbi bruttó átlagbér növekedésével együtt változik, az egészségbiztosítók által kínált szerződéseknek pedig fedezniük kellene a megemelkedett bérköltségeket. A VšZP ajánlata azonban ennek nem tett eleget.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai