2024. máj. 29., szerda
Pénz és diák kerestetik: Kétséges, elindul-e idén a szlovák alapiskola Somorján

Pénz és diák kerestetik: Kétséges, elindul-e idén a szlovák alapiskola Somorján

2022.5.27. 08:31
ma7.sk

Tavaly augusztusban számoltunk be róla, hogy hamarosan új szlovák alapiskola nyílhat Somorján. Mindez önmagában talán nem lenne figyelemreméltó, csakhogy az iskolanyitás körülményei, ahogy mondani szokták, megérnek egy misét.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Tavaly megírtuk, hogy az oktatási minisztérium támogatásával úgy nyílna új szlovák alapiskola a városban, hogy a somorjai szlovák gyerekek iskoláztatása teljesen megoldott, csak Pozsony szatellittelepüléseinek felduzzadása miatt lenne szükség rá. A minisztérium eredetileg azt szorgalmazta, hogy az önkormányzat nyisson új iskolát a helyi gimnázium épületében, de ettől a város vezetése elzárkózott – magyarázta portálunknak Méry János somorjai önkormányzati képviselője. Somorja önkormányzata nem támogatta, hogy a helyi gimnáziumban szlovák osztályokat hozzanak létre, hiszen a helyi iskolában minden somorjai szlovák gyermeknek biztosított az oktatása. Az önkormányzat ehelyett azt javasolta, hogy a szomszédos Macházán, állami pénzből létesítsenek szlovák iskolát, végső megoldásként pedig a somorjai vendéglátóipari szakközépiskolai termeit ajánlotta fel (ez utóbbit már nem minden helyi képviselő támogatta, köztük Méry János sem).

A minisztériumtól semmiféle reakció nem érkezett a felkínált alternatívákra.

Ha bővebben érdekli az ügy háttere, ajánljuk figyelmébe a témában írt korábba cikkeinket (első és második rész), aktuális írásunk kereteit teljesen szétfeszítené, ha ennél részletesebben mutatnánk be az alapproblémát.
Az iskolanyitás ötlete, úgy tűnt, egy időre parkolópályára kerül, csakhogy pár héttel ezelőtt a TASR hírügynökség hozott egy elsőre tizenkettő egy tucatnak tűnő sajtóhírt arról, hogy Galántán és Somorján új szlovák alapiskola nyílik. A galántai iskolanyitást sem korábban, sem most nem előzte meg tiltakozás, hiszen ott egy szlovák nyelvű szakközépiskola szabad termeiben alakulnának új osztályok. A somorjai eset egy kicsit más!

Nem csak azért, mert a várost megkerülve létesül nem somorjai szlovák gyerekeknek egy alapiskola.

A bevett gyakorlat szerint az óvodák és alapiskolák, leszámítva az alapítványi, magán és egyházi intézményeket, önkormányzati fenntartásúak, ehhez képest most de facto az állam nyit új szlovák alapiskolát Somorján. Precedensértékű ugyanis, hogy az oktatási tárca alá tartozó(!) nagyszombati kerületi iskolaügyi hivatal (krajský školský úrad) hoz létre alapiskolát egy településen, hiszen erre korábban nem is volt törvényadta joga, a módosítást részben a nagyszarvai iskola ügye miatt fogadták el. Somorján is ez történik most, tévesek azok a szalagcímek, mely szerint a megye hozna létre új iskolát.

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai