2024. jún. 14., péntek
Híd Vegyes Kar: Fél század a somorjai közösség szolgálatában

Híd Vegyes Kar: Fél század a somorjai közösség szolgálatában

2022.6.23. 06:56
ma7.sk

Bármely intézmény, épület, vagy személy életében nagy, gyakran sorfordító jelentőséggel bír egy 50 éves jubileum, s ez talán hatványozottan igaz a különböző csoportok, zenekarok vagy énekkarok életére. Elsősorban azért, mert ha több ember dolgozik együtt, ott mindig szükség van a véleménykülönbségek összehangolására, melyhez általában elengedhetetlen egy-egy jó vezető jelenléte. Másodsorban a generációváltás miatt van nehéz dolga a több tucat emberből álló csoportosulásoknak, hiszen nem mindig könnyű olyan tagokat találni, akik ugyanolyan lelkesedéssel viszik tovább az adott csoportosulás logóját, ügyét és színvonalát. S bizony itt is nagy szerepe van az aktuális vezetőknek. S természetesen talán meg nagyobb a mindenkori tagságnak.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A somorjai Híd Vegyes Kar szerencsés helyzetben van a fent említett szempontok alapján, hiszen mindig olyan vezetői voltak, akik erős hittel és nemzeti érzéssel, de egyúttal kellő szakmai tudással is rendelkeztek ahhoz, hogy egy énekkart vezessenek.

A Csemadok helyi alapszervezete és a művelődési központ mellett működő, fél évszázadot megélt énekkar nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelt. E sorok írója – bár még alig múlt 30 éves –, közelről ismeri a csapatot, hiszen a Harmonia Classica kamarazenekar tagjaként hosszú évek óta működik együtt az énekkarral, s kíséri figyelemmel fejlődésüket.

„A kórusalapítás gondolata egy-két évvel a jegyzett ötven év előtt született meg néhányunkban. A városunk és nemzeti közösségünk iránti ragaszkodás, az éneklés szeretete sugallta, hogy tegyünk valamit hagyományaink ápolásáért. Somorja egykori pezsgő társadalmi és kulturális élete, az évente megrendezett műkedvelő színházi bemutatók, a templomi énekkar és Csemadok-daloskör emléke, a nagy elődök példája bennünk élt. Ezek az ifjúkori élmények motiváltak bennünket, hogy kórust verbuváljunk. Személyesen kértük fel a kollégákat, ismerősöket, rokonokat, a régi kórustagokat – és ők örömmel jöttek. Az első próbákat még az „öreg iskolában”, az egykori polgári iskolában tartottuk Ágh József vezetésével.”

– írja Jávorka Erzsébet az énekkar 50 évfordulójára készült emlékfüzetben.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai