2024. máj. 26., vasárnap
Több fecskefészek semmisült meg a lakóház homlokzatán

Több fecskefészek semmisült meg a lakóház homlokzatán

2022.6.23. 06:58
ujszo.com

Május utolsó napján történt az a sajnálatos eset, amikor egy kártevő- és rágcsálóirtással foglalkozó cég alkalmazottja purhabot fújt a fecskék fészkelésének megkönnyítésére kialakított nyílásokba egy társasház homlokzatán. A megrendelésen az állt, hogy kérik a homlokzat tisztítását. A pozsonyi természetvédők feljelentést tettek. Megkérdeztük a szakértőt, hol tart az ügy és mi a teendő, ha hasonlót tapasztalunk.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Egy járókelő hívta fel a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ) figyelmét arra, hogy egy somorjai lakóház homlokzatán éppen tömik be a nyílásokat. A természetvédők értesítették az állami, majd a somorjai városi rendőrséget is, sikerrel azonban nem jártak. A rendőrök ugyan a helyszínre vonultak, de nem akadályozták meg az alkalmazottat, hogy folytassa a munkát. Így a fecskék és a fészekben maradt fiókák elpusztultak. A természetvédők feljelentést tettek a megyei kapitányság környezetvédelmi osztályán. Ján Kaľavský (BROZ) nyilatkozott lapunknak:

A rendőrség másnap a tűzoltókkal és a természetvédőkkel ment helyszínelni. Eddigi becslésünk szerint három-négy fészek semmisült meg. A rendőrség a feljelentést megalapozottnak vélte és eljárást indított az ügyben. Bekérettük a kártevő- és rágcsálóirtással foglalkozó cégtől a hasonló megrendelésekre vonatkozó dokumentumokat. A közeljövőben pedig a tűzoltók segítségével a helyszínen megvizsgáljuk ezeket a nyílásokat. Összeszámoljuk, pontosan hány fészket érintett a beavatkozás és milyen mértékű kár keletkezett. Ezen információk alapján, mint szlovák állami természetvédelmi társulás, szakértői véleményt állítunk ki a rendőrség számára. Ez alapján szabják majd ki a bírság összegét. Egy sarlósfecske eszmei értéke 460 euró, ez az összeg vonatkozik az élő példányra és a tojásokra is.

Legalább hét járatot tömtek be a purhabbal, és ha a járókelő nem lép közbe, többet is sikerült volna. A hab teljesen eltömíti a fészket, és amint érintkezésbe kerül a tollakkal, a szárnyak összeragadnak, az egyed mozgásképtelenné válik és néhány másodpercen belül megfullad. A sarlósfecskék védett madarak, fontos élőhelyei a régi típusú panelházak rései voltak. Az utóbbi évek masszív épületszigetelési törekvése viszont egyértelműen befolyásolta a fecskepopuláció csökkenését. A BROZ, a madárvilág védelmében indított Life projekt keretén belül, Pozsonyban és környékén, tízezer speciálisan megtervezett, mesterséges fészket helyezett ki. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fecskék visszatérjenek a régióba. Ezeket az odúkat a lakóház homlokzatának külső részén helyezik el, így nem zavarják az ottlakók nyugalmát. Ennek ellenére Kaľavský már többször találkozott olyan társasházi lakóval, akinek bántotta a fülét a sarlósfecskék vijjogása.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai