Každoročne na našom tradičnom Valentínskom plese žiaci Súkromnej hotelovej akadémie a Súkromnej strednej odbornej školy SD Jednota Šamorín skladajú pod vedením odborných učiteľov a majstrov odbornej výchovy skúšku zručnosti, ktorá je súčasťou ich záverečných alebo ročníkových prác.
Plesu predchádzajú horúčkovité prípravy, ktoré sa pretavia do finálnej podoby v posledný týždeň pred plesom, kedy je už zostavené konečné valentínske menu, valentínske prestieranie, tombola a celková výzdoba plesovej sály.
Valentínsky ples začína vždy slávnostným nástupom žiakov oboch škôl. Tento rok ples pripravovali žiaci štvrtého ročníka hotelovej akadémie a tretieho ročníka učebného odboru kuchár, čašník a cukrár zo SSOŠ. Žiaci sa hosťom predstavili ako ozajstní profesionáli, ktorí sa vo svojej profesii vyznajú a robia ju s radosťou.
Úvodný tanec plesu patril mažoretkám zo ZŠ v Šamoríne a bol príjemným spestrením pre hostí, ktorí ho odmenili potleskom.
Menu tohtoročného plesu bolo zamerané na regionálnu a tradičnú gastronómiu. Welcomfood tvorili rôzne druhy slovenských syrov servírovaných na dreve, doplnené oškvarkovou pomazánkou. Ako predjedlo sa podávala pikantná lahôdka s nakladanou zeleninou, horčicovým dressingom a teplým rascovým chlebom. Hlavné jedlo tvorila misa pre dvoch, na ktorej si hostia našli pečenú krkovičku z mangalice zdobenú kačacou pečeňou na cibuľke, jemné kuracie prsia s kožou, zemiakový gratin a domáce lievance s jarným listovým špenátom. Všetko na tanieri chutilo výborne a pre hostí vytvorili naši kuchári naozaj skvelý gastronomický zážitok.
Cukrári pod vedením svojej majsterky odbornej výchovy ponúkali klasický ťahaný čerešňový a tvarohový závin s vanilkovou penou. Počas večera sa prezentovali aj ďalšími pripravenými cukrárskymi výrobkami, ako Pavlovovej tortičkami, jahodami v čokoláde či klasickým štedrákom.
Pre hostí bola pripravená aj druhá večera, pozostávajúca z teľacieho rezňa a zemiakového šalátu s poľníčkom.
Počas celého Valentínskeho plesu sa podávali slovenské vína a pri bare žiačky študijného odboru hotelová akadémia miešali nápoje podľa želania hostí.
Príjemnú atmosféru plesu umocnilo aj valentínske prestieranie, ktoré bolo tento raz v znamení červeno-šedo-bielej a čiernej farby s tulipánovými servítkami, vkusne doplnené vhodným inventárom.
Žiaci sa večera zhostili naozaj výborne. Plne si uvedomili dôležitosť svojej úlohy, či už v kuchyni, alebo pri obsluhe, a svojím prístupom ku skúškam dokázali, že vedia, čo je to zodpovednosť a záleží im na dobrom mene školy.
Dúfajme, že aj budúcoročný ples sa vydarí rovnako ako tohtoročný. Na ten v roku 2019 Vás touto cestou srdečne pozývame.
Viac o aktivitách našich škôl nájdete na školskom webe www.hasossamorin.edu.sk.