nedeľa, 20. okt. 2024
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu

2.3.2018, 21:20
HASOŠ

Každoročne na našom tradičnom Valentínskom plese žiaci Súkromnej hotelovej akadémie a Súkromnej strednej odbornej školy SD Jednota Šamorín skladajú pod vedením odborných učiteľov a majstrov odbornej výchovy skúšku zručnosti, ktorá je súčasťou ich záverečných alebo ročníkových prác.

Plesu predchádzajú horúčkovité prípravy, ktoré sa pretavia do finálnej podoby v posledný týždeň pred plesom, kedy je už zostavené konečné valentínske menu, valentínske prestieranie, tombola a celková výzdoba plesovej sály.

Valentínsky ples začína vždy slávnostným nástupom žiakov oboch škôl. Tento rok ples pripravovali žiaci štvrtého ročníka hotelovej akadémie a tretieho ročníka učebného odboru kuchár, čašník a cukrár zo SSOŠ. Žiaci sa hosťom predstavili ako ozajstní profesionáli, ktorí sa vo svojej profesii vyznajú a robia ju s radosťou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Úvodný tanec plesu patril mažoretkám zo ZŠ v Šamoríne a bol príjemným spestrením pre hostí, ktorí ho odmenili potleskom.

Menu tohtoročného plesu bolo zamerané na regionálnu a tradičnú gastronómiu. Welcomfood tvorili rôzne druhy slovenských syrov servírovaných na dreve, doplnené oškvarkovou pomazánkou. Ako predjedlo sa podávala pikantná lahôdka s nakladanou zeleninou, horčicovým dressingom a teplým rascovým chlebom. Hlavné jedlo tvorila misa pre dvoch, na ktorej si hostia našli pečenú krkovičku z mangalice zdobenú  kačacou pečeňou na cibuľke, jemné kuracie prsia s kožou, zemiakový gratin a domáce lievance s jarným listovým špenátom. Všetko na tanieri chutilo výborne a pre hostí vytvorili naši kuchári naozaj skvelý gastronomický zážitok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukrári pod vedením svojej majsterky odbornej výchovy ponúkali klasický ťahaný čerešňový a tvarohový závin s vanilkovou penou. Počas večera sa prezentovali aj ďalšími pripravenými cukrárskymi výrobkami, ako Pavlovovej tortičkami, jahodami v čokoláde či klasickým štedrákom.

Pre hostí bola pripravená aj druhá večera, pozostávajúca z teľacieho rezňa a zemiakového šalátu s poľníčkom.

Počas celého Valentínskeho plesu sa podávali slovenské vína a pri bare žiačky študijného odboru hotelová akadémia miešali nápoje podľa želania hostí.

Príjemnú atmosféru plesu umocnilo aj valentínske prestieranie, ktoré bolo tento raz v znamení červeno-šedo-bielej a čiernej farby s tulipánovými servítkami, vkusne doplnené vhodným inventárom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žiaci sa večera zhostili naozaj výborne. Plne si uvedomili dôležitosť svojej úlohy, či už v kuchyni, alebo pri obsluhe, a svojím prístupom ku skúškam dokázali, že vedia, čo je to zodpovednosť a záleží im na dobrom mene školy.

Dúfajme, že aj budúcoročný ples sa vydarí rovnako ako tohtoročný. Na ten v roku 2019 Vás touto cestou  srdečne pozývame.

Viac o aktivitách našich škôl nájdete na školskom webe www.hasossamorin.edu.sk.

Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Zo zákulisia nášho Valentínskeho plesu
Copyright © 2024 Šamorínčan