2022. okt. 4., kedd
Pista-Lengyel-1024x669

A zene varázsereje

2019.9.25. 07:28
Zsuzsanna Sill

Lengyel Pista neve Somorján nem ismeretlen a zenészek körében. Városunkban rendszeresen  fellép  a Sup- Supban és a Mozi klubban. Szólógitár játékával elvarázsolja a blues és a rock rajongókat.  Pista rendszeresen szerepel zenészekkel szlovákiai és külföldi turnékon.  A zenésszel egy sör mellett beszélgettünk a zenéről, alkotó munkáról és a villamosokról.

Hogy kezdődött a zenei karriered?

Már gyerekkorom óta rajongtam a zenéért, leginkább magyar zenekarok felvételeit hallgattam, az Illés, Omega, LGT a kedvenceim voltak.  Szerettem az élő zenekarokat, gyerekkorom esküvős élményei is erről tanúskodnak, elvarázsoltak a különböző hangszerek.  Szülői indítatás is fontos szerepet játszott, apámtól tanultam az első gitárakkordokat.

Ez azt jelenti, hogy gitár helyett akár harmonikán is tudnál játszani?

Eltaláltad, harmonikán is tudok játszani, harmonika a lányom mostani hangszere.  Igazság szerint az alapiskola befejezése óta nem nagyon foglalkoztam már vele.

Harmonikán lehet bluest játszani?

Biztosan, egy stílust is létezik a zydeco. USA –ban a Mississippi partján használják a harmonikát a blues zenében.  Ennek eredménye egy vidám muzsika.

Szlovákiában játszik valaki ebben a stílusban?

Nem tudok róla. Viszont van egy saját tapasztalatom ezzel a stílussal kapcsolatban Janko Litecky Šveda hívott  egy stúdiófelvételre, ahol harmonikán játszottam, tehát Szlovákiában minimálisan egy zydeco stílusú zeneszám van.

A youtube csatornán hallgatható?

Talán nem, de egy albumon igen.

Több zenésszel is játszol együtt, leginkább Sitra Achra és Boboš Prochádzkával való együttműködésből ismernek. Vannak önálló, saját projektjeid is?

Önálló projekt, melynek én vagyok vezető, olyan nincs. Ennek ellenére több projektben is részt veszek. A nyáron Jana Kirschnerrel dolgoztam együtt. Több szlovák énekesnővel is együtt zenélek Silvia Josifoska, Linda Kuchtová.

Saját zeneszerzéssel szövegírással is foglalkozol?

Szövegírás az nem az én világom, viszont több szétdolgozott darabom is van. Befejezésre várnak egyelőre a fiók mélyén.  Év elején, mikor kevesebb a fellépés foglakozom zeneszerzéssel. Így valószínűleg egyszer összejön belőle valami.

A zenélésből meg lehet manapság élni?

Igen meglehet, de nagyon nagy kaland. Vannak jobb, és gyengébb időszakok, amikor egy jó projekt részese valaki, menő bandával muzsikál akkor igen.  Aztán vannak időszakok, amikor takarékból élek. Hamar megtanultam, hogy ha jól megy, abból bizony félre kell tenni a szűkösebb időszakokra.

Ha nem zenével foglalkoznál, akkor mi lenne az utad?

Ez nehéz kérdés, mert a zene az életem, ezen kívül nem sok mindent tudnék csinálni. Igaz voltak kitérőim a fűkaszálástól a biztonsági őrig sok mindnet csináltam már.  A zenélésen kívül talán a villamos vezetés vonzana igazán.  Így ha egyszer Somorja utcáin is lehet majd villamossal közlekedni, az elsők között leszek.

Leginkább a blues és rock műfajban játszol, el tudod képzelni, hogy gitáron esetleg más stílust is kipróbálj, mondjuk rap, vagy fúvós zene?

A Hip-hop tetszene, már a  80-as években is létezett együttműködés a rapperek és rockerek között. És egész érdekes, hallgatható cross-over jött létre. Viszont a gitárommal nehezen tudom elképzelni magam egy fúvószenekarban.

Mi volt a legnagyobb zenei élményed?

Nagy élmény tömegek előtt játszani. Pár évvel ezelőtt Richard Müller bandájában zenéltem Peter Markuljak gitárost helyettesítve, akkor maradandó élményekhez jutottam a nagykoncertek kapcsán.

Mikor látod a tömeg tombolását, az nagyon ütős tud lenni.

Mit üzennél a fiatal somorjai zenészeknek? Küzdjenek az álmaikért, vagy keressenek biztos megélhetést adó szakmát?

Nehéz kérdés, míg valaki fiatal, a szüleivel lakik, addig biztos a helyzet, addig zenéljenek, mert a zene egy varázslatos dolog. Fontos a tehetség, a kitartó sok gyakorlás, több műfaj kipróbálása, s megtalálni azt, amelyben a legjobb lehetsz, akkor a zenéből meg lehet élni.  Fontos a megbízhatóság, a jó csapatmunka, hiába valaki kitűnő gitáros, fontos hogy a bandával is tudjon jól együttműködni.

70376195_2362194733901951_8641463633932451840_n

Copyright © 2022 Somorjai