2024. már. 4., hétfő
6433346_1200x

Virtuális lét

2020.10.20. 05:00
Zsuzsanna Sill

A koronavírus – járvány tavasz óta gyakorlatilag átírta a mindennapjainkat,  a sok korlátozás az iskolák bezárása, most ismételten a középiskoláké, bezártságra ítéli a fiatalokat, így rengeteget ártva a közösségi létnek.

Az elmúlt napokban több kamasszal beszélgetve, hasonló a „kórkép”. Annak ellenére, hogy a járásbeli középiskolák nagyon ügyesen, szinte egy csapásra átálltak az online üzemmódra, a diákok unottak,  „pizsamaéletmódban” élik napjaikat.  A laptop, mobil  - hol van, hol nincs, hol közös használatban szülővel, /mármint a laptopok/, az internet csatlakozás akadozik.  A virtuális lét nem egészséges, nem pótolja az órai munkát, nincs visszacsatolás. Van helyette fenyegetés, igazolatlan órával, egyébbel. Gondolom a tanárok is felsőbb utasítást követve teszik ezt. Motiválni már csak keveseknek van, vagy maradt ereje, bár a fenyegetésnek sincs sok értelme. A fiatalokkal való beszélgetésből az is kiderült, hogy egyre frusztráltabbak. Az idő is rossz volt a héten, a sportolási lehetőséget és egyéb szórakozási lehetőségektől is megfosztottak mindenkit, de talán a fiatalok még nehezebben viselik. Annak ellenére,  hogy a fiatalok  jórészt a virtuális térben élnek, nagyon hiányolják  a baráti beszélgetéseket, a közös focit, csavargást. Tudom sokan most azt mondják-  az legyen a legkevesebb, hogy ebben most nincs részük, kibírják.  De akárhogy is vesszük  bizony a szórakozás az élet része.

Mit tehet a szülő, akinek már szintén elege van? Morgolódik, a laptopon osztozkodik, szolgáltatóval telefonál, sürgeti a szakembert, mert a suli, a tanár nem hiszi el, a valós hibát. Főz két napra előre, hogy legyen minden a hűtőben, mert ugye a 30 perc ebédszünet alatt ép csak arra van idő, hogy a mikróban megmelegítse  a csemete, mert már jön a hatodik online csatlakozás.

A pszichológusok már most félreverik a harangot. Veszélyes a kialakult helyzet, akár még a valós Covid fertőzéstől is veszélyesebb.  Antiszociális gyermekeket nevelünk, márha ez nevelésnek nevezhető!

Ezt a helyzetet a kényszer szülte, s a kényszer sosem jó tanácsadó. Se diáknak, se tanárnak nem jó, mert egy pedagógus sem akar az üres osztályból, virtuális katedráról tanítani.

Jó megoldás sajnos nincs, marad a remény, hogy hamarosan vége lesz és visszakapjuk a régi szép életünket.

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai