2024. jún. 14., péntek
unnamed

Védőszent járványos betegségek ellen

2021.1.14. 05:01
Zsuzsanna Sill

Szinte naponta változnak a szabályok, a politikusok egymásra mutogatnak, mindenki mindenkit hibáztat. Egymásnak feszülnek vélemények, haragossá, ellenségessé válnak barátok, vállalkozások, családok mennek tönkre. A járvány pedig nem csitul. Próbáljuk meg az ima erejét, ami mindig minden időben az emberek reménye volt.

Szent Rozália a járványos betegségek esetén is segítségül hívható védőszent. Palermo védőszentje lett 1927-ben. A  város 2020-ban, a Covid-19-járvány idején is kérte közbenjárását.

Rozália a normann származású szicíliai Sinibaldi család sarja volt, a fejedelmi udvarban nevelkedett, kényelem és pompa között. Mindezt otthagyta, és az önmegtagadást, a magányt választotta: egy elhagyatott helyen barlangba vonult. Később Palermo mellett a Monte Pellegrinón talált egy még ridegebb barlangot, oda átköltözött.

Lába előtt terült el Palermo, a gazdag város, minden pompájával, csábításával; körülötte pedig csodálatos vidék pompázott. Rozália azonban a legszigorúbb önmegtagadást és a szüntelen imát választotta.

Halála is ima közben érte 1166-ban, jobbjában feszületét szorongatva.

Csaknem ötszáz év múlva, 1624-ben találták meg barlangja padlóján fekve, a palermói pestisjárvány idején egy csodálatos útmutatás nyomán. Járványos betegségek ellen azóta is sokan érezték hathatós közbenjárását.

unnamed

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai