2024. jún. 14., péntek
IMG_5282-1 (dragged)

Újra Somorja dísze less

2019.12.10. 10:54
Szilvássy József
Vlado Gábor

Az idősebb  helybeli polgárok a Fő utcán levő Koronára úgy emlékeznek, hogy a múlt században ott mérték a legjobban hűtött sort, a nagyteremben pedig emlékezetes bálokat, színházi előadásokat tartottak. A paulánusok egykori kolostorában egy ideig inasiskola volt, aztán évtizedek óta megüresedett és egyre rosszabb állapotba került. Hovatovább a városközpont szégyenfoltja lett. Elsősorban az önkormányzat -- sok lokálpatrióta óhajának megfelelően -- igyekezett megoldást, partnereket találni a patinas épület felújításához.

Több esztendős erőfeszítésük meghozta a régóta várt eredményt. A győri Szent MórBencés Perjelséggel közösen sikeresen pályáztak az Interreg Szlovákia-Magyarország programban, amelynek eredményeként 1milló 7 ezer 136 eurót nyertek a munkálatokra. Honlapunknak Orosz Csaba polgármester elmondta, hogy a közbeszerzési versenytárgyalást követően  a zsolnai SOAR Kft. -- vel kötöttek szerződést. A győztes cég a múlt hónaptól már munkához látott. A tervek szerint az épület  jövő év végéig újul meg, és újra városunk egyik dísze lesz.

IMG_5287

Érdeklődésünkre Lea Fašangová, a városi polgármesteri hivatal szakmunkatársa arról tájékoztatott, hogy felújítják a teljes homlokzatot, a földszintet és az udvart, kicserélik a nyílászárókat,a pincében pedig mosdókat és öltözőket alakítanak ki. A földszinten a város történelmét bemutató múzeumot szeretnének létrehozni, továbbá kiállításokat terveznek, továbbá idegenforgalmi irodát, valamint konferenciatermet is berendeznek majd. A kiváló akusztikával rendelkező udvaron pedig elsősorban zenei rendezvényeket és fesztiválokat tartanak majd. Az emeleti részen egyelőre csupán állagmegőrzést végeznek.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai