2024. máj. 27., hétfő
gréti 2

Tanítómnak, kollégámnak szeretettel

2019.12.8. 06:14
Zsuzsanna Sill

Fontos jubileumhoz érkezett Dušek Margit csallóközcsütörtöki pedagógus. 80. születésnapja alkalmából köszöntöttét őt, családja, barátai volt kollégái.

Az életünk fontos szereplői a pedagógusok, akik időt, fáradságot nem kímélve végeznek olyan áldozatos munkát, amilyenre kevesen képesek!  Nem igazán megbecsült foglalkozás, hivatás a pedagógusé, mégis többen vannak, akik lámpások a saját közösségükben. Gréti tanító néni bizony sokak  lámpása volt. Kezdő pedagógusok segítője, példaképe. 1965-ben, miután végzett Pozsonyban a pedagógiai szakközépikolában nyugdíjazásáig több generációt tanított meg írni, olvasni a Csallóközcsütörtöki Magyar Tannyelvű Alapiskolában, de ennél valójában sokkal többet tett. Megtanította, hogy  a szeretet szava mindennél fontosabb. Mindig volt egy kedves szava, biztató mosolya a gyerekekhez. Hivatása volt a pedagógusi pálya, nyudgíjba vonulása után még visszatért a pályára, tanított a somorjai  Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskolában,  valamint Békén az óvodában.

Emberileg is pédaértékű az élete, négy gyermeket nevelt fel, nyolc unokája és öt dédunokája aranyozza be életét. Sosem unatkozik, az élet nehéz pillanataiban is megtalálta az erőt, ami tovább segítette őt. Szabadidejében immár tizedik éve oszlopos tagja a békei Búzavirág kórusnak.  Az éneklés élteti, és az énekléssel, csengő hangjával sok népdallal ő is másokat éltet.

gréti 1

Mikszáth szavaival kívánok a magam valamint valamennyi volt diákja és kollégája nevében további boldog éveket:  „Kegyelettel gondolok rá, s az élet ezer meg ezer apró bajai közt sokszor keresem szelíd arcát. Összes tanítványai szerették őt, ő is valamennyit ösmerte és szerette, még a rosszakat is szerette, mert mind mondá, azoknak nagyobb szükségük van a gyámolító kézre. „

Isten éltesse sokáig!

logo_minor

 

 

Copyright © 2024 Somorjai