2024. ápr. 23., kedd
Pisch

Písch László mérnök 80 éves

2019.11.29. 11:28
Szilvássy József
Fórum Intézet archívuma

Jelentős életjubileumhoz érkezett  Písch László mérnök, a somorjai Kék Duna Efsz egykori elnöke és az Uni Bank volt dunaszerdahelyi járási igazgatója, városunk polgára.

Három évtized telt el a csehszlovákiai bársonyos forradalom óta, ami történelmi szempontból nem hosszú idő. Nincs még kellő időtávlat ahhoz sem, hogy a letűnt rezsimben élt személyek tevékenységét tárgyilagosan értékeljék. Ezért érthető, ha főleg a fiatalabb nemzedék körében még a fekete-fehér szemlélet a meghatározó, amely szerint a letűnt rezsimben tevékenykedő  tisztségviselők mindannyian pártkatonák voltak. Valóban, de különböző mértékben.

Písch László az agrármérnöki diploma megszerzése után  múlt század közepén  került Somorjára, méghozzá a Tőketerebesi járásból, ahol kegyvesztett lett, mert bátran bírálta az ottani pártfunkcionáriusok parancsuralmát, ostoba intézkedéseit. Rövid időn belül az összevont,  több mint  4 ezer hektárom gazdálkodó Kék Duna főldműves-szövetkezet elnöke lett. A szakértelmet helyezte előtérbe az ideológiai maszlagokkal szemben. Igy válogatta meg munkatársait is, akikkel együtt országos viszonylatban is kiváló eredményeket ért el főleg a tejtermelésben. Úgy tartotta, hogy nemcsak a pap, hanem a jó szakember is holtáig tanul, gyarapítja a tudását, ezért Nyitrán megszerezte az agrártudományok kandidátusa tudományos rangot.

Kevesen tudják róla, hogy az általa vezetett szövetkezet bőkezűem támogatta a Csemadok somorjai szervezetét, valamint  a környező települések társadalmi-és sportszervezeteit is. Még a rendszerváltás előtt vállalta, hogy a munkásaival felújítják a helyi evangélikus temlomot, amiért néhány helyi és járási kiskirály rosszallásával szembesült.

A rendszerváltás után a Poľnobanka járási igazgatója lett, s ebben a tisztségében később az olasz tulajdonosok is megrősítették, akik megvették és UniBankra keresztelték ezt a pénzintézményt, s akik ugyancsak  elismerték Písch László szakmai felkészültségét.Nyugdíjba vonulásáig jelentős mértékben támogatta régióml  rátermett és sokféle nehézséggel szembesülő agrárvállalkozóit. Ésszerű határig a súlyos gondokkal küszködő szövetkezeteket is.

A jubiláns ma is megőrizte szellemi frissességét, kiváló kondícióját és a termőföld iránti szeretét. Leginkább saját termelésű, csúcsminőségű boraira büszke, amelyekkel születénapján is koccintott barátaival.

kulturminor-e1573118764293-1

Copyright © 2024 Somorjai