2024. máj. 25., szombat
unnamed

Ötletek gyerekek motiválására

2021.1.31. 20:59
Peter Gábor

Hétfőn elindul a második félév, sajnos továbbra is országszerte valamennyi iskolában online módon. Egyre több szülő, de gyermek is türelmetlen már, elveszítette motivációját.

Való igaz egyre nehezebb lázadás nélkül munkára bírni a csemetéinken, legyen szó kisebb, vagy kamasz gyerekről. Belefáradt szülő és gyerek egyaránt.  Don Bosco halálának január 31-i évfordulója kapcsán olvastam bele az ő nevelési elméleteibe, melyeket köztudottan jól alkalmazott a gyakorlatban is, tőle vegyünk pár mintát, bízva abban , hogy átsegít bennünket a még  előttünk álló nehéz időszakon.

A gyereknevelés, a nevelői munka egyik legnagyobb kihívása jól megítélni, mikor és hogyan szükséges fegyelmezni. Mit tegyen a szülő (vagy a tanár), amikor a gyerek  próbára teszi, és semmiféle módszer nem nagyon működik?

A tanároknak írt leveleiben Don Bosco kifejtette a nevelésen alapuló megelőzés módszerét, amely arra törekszik, hogy a diákok ne félelemből vagy kényszerből engedelmeskedjenek, hanem meggyőződésből. Mellőzni kell minden erőszakot, kényszert, nyomásgyakorlást, s helyettük a szeretet kell hogy legyen a fő mozgatórugó. Akkor éri el ezt a célt, ha szavai és cselekedetei nyilvánvalóvá teszik, hogy minden igyekezete és gondoskodása diákjai jólétére irányul. A nevelőnek közölnie kell a gyerekekkel a szabályokat, a lehetséges jutalmakat és büntetéseket, hogy senki ne hivatkozhasson arra, hogy nem tudta, mit kell, vagy mit nem szabad tenni.

Más szavakkal: a gyerekeknek szükségük van határokra, és jól reagálnak a határokra. Senki sem érzi biztonságban magát, ha vaktában repül, és ilyenkor mindig neki is megy valamine

 A nevelő legyen következetes, amikor valami kötelesség teljesítéséről van szó; legyen szilárd a jó keresésében; bátor, amikor a rosszat kell megelőzni, de mindig kedves és megfontolt. Bosco Szent János biztosít minket arról, hogy csak a türelemből fakadhat valódi siker. „Néha, hosszas türelmes erőfeszítés után, mely nem vezetett eredményre, úgy ítéltem meg, szigorúbb lépéseket kell tennem. Ezek azonban soha nem értek el semmit, s végül mindig a szeretet győzedelmeskedett ott, ahol a szigor kudarcot vallott. A szeretet az elixír, bár néha csak lassan fejti ki hatását” – írja Don Bosco.

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai