Do Dunajskej Stredy nechodievam veľmi často, no vždy som si ten dom na Jesenského ulici všimol. Villa Rosa. Nič viac. A išiel som ďalej. Až som dostal pozvánku na návštevu. A bol som veľmi príjemne prekvapený.
Vošiel som do vkusnej, štýlovej reštaurácie a romantického penziónu. Reštaurácia bola vyhlásená ako najlepšia tematická reštaurácia v rokoch 2015, 2016 a 2017.
Vonku bolo príjemné počasie a tak sme sa usadili na terase. Bola pred obedom a pomaly sa zapĺňala rôznymi hosťami. Hovorili po maďarsky, slovensky a časť z nich aj po anglicky. Na sebe mali dresy DAC Dunajská Streda.
V tej chvíli sa už pri nás pristavil šéfkuchár Imre Bindics. Inak víťaz televíznej šou Vojna kuchárov, kde proti sebe stáli profesionálni kuchári. Oči mu svietili a s veľkým zanietením hovoril o ceste, ktorou Villa Rosa musela prejsť, aby sa stalo tou najlepšou reštauráciou svojho druhu.
,,Najväčšou chybou je, keď sa napodobňuje. Takže tu nebudeme robiť španielsku či taliansku kuchyňu. Sme hrdí na to, čo tu máme. Od začiatku som na to kládol dôraz. A pomaly sme sa vyšplhali až tam, kde sme,“ povedal Imre Bindics. Reštaurácia preto ponúka tradičné lokálne jedlá v modernom šate.
Napadlo mi, že Imreho Bindicsa troch vyprovokujem. A čo tak rezne? ,,Nie,“ s úsmevom odpovedal. A tak som ho ešte raz skúsil. A vysmážaný syr? ,,Áno ten robíme. Ale z vlastného syru. A na jar ho podávame so žihľavou a na jeseň s tekvicovými semienkami,“ povedal I. Bindics. A objednal nám ho.
Nestál toľko čo bežný vysmážaný syr, no bol úplne iný. Chutil mi, a domáce hranolčeky boli fantastické.
Ďalšou dôležitou súčasťou Bindicsiho práce je to, že si vyhľadáva najlepších žiakov – kuchárov a pozorne sa im venuje. A pousmeje sa pri tom. Veď on sám sa vyučil za kuchára v Šamoríne na súkromnej Hotelovej a Strednej odbornej školy. A tú absolvovala aj ďalšia veľká hviezda tejto reštaurácie Róbert Tatai, ktorý pred krátkym časom vyhral maďarskú televíznu kuchársku šou Master Chef.
No, to sa už Bindics vrátil späť k reštaurácii. Okrem nadviazania na tradičnú regionálnu kuchyňu ďalším kľúčom k úspechu sú suroviny. Preto siaha po lokálnych produktoch, ktoré zväčša pochádzajú z „podnikovej farmy“. Známe sú aj pod značkou Kukkonia. Zaujímavosťou je, že reštaurácia si robí aj vlastné zmrzliny, lekváre, oleje a má vlastnú pražiareň kávy.
Ak budete mať dakedy chuť a čas, zájdite si do dunajskostredskej reštaurácie Villa Rosa a podeľte sa so svojou skúsenosťou. Otvorená je v pondelok až piatok od 09.00 do 22.30 hod. v sobotu od 10.00 do 24.00 hod. a v nedeľu od 10.00 do 22.30 hod.
Viac informácií či jedálny lístok nájdete na internetovej stránke Villa Rosa.
A myslím si, že reštauráciu zbytočne nechválim. Veď môžete si prečítať aj článok týždenníka Trend o Villa Rossa.
Za reštauráciu Villa Rosa prevzali ocenenie Gurman Award Najlepšia tematická reštaurácia a cenu Zlatej vidličky Imre Bindics a Árpád Bugár.