Samuel Šesták, študent 4. ročníka hotelovej akadémie, jeho profesiou sa stala gastronómia. Môže sa pochváliť vynikajúcimi výsledkami a úspechmi. Samuel sa prednedávnom vrátil z odbornej stáže vo Francúzsku, kde sa zdokonalil nielen vo francúzštine a angličtine, ale aj v nemčine. Má za sebou niekoľko zahraničných stáží, ktoré ho obohatili aj po profesijnej stránke.
Vieme o Tebe, že si sa na stáž prihlásil už v druhom ročníku. Mnohí to považovali za trúfalosť a odvahu, našli sa aj takí, čo Ťa od Tvojho kroku odhovárali. Neoľutoval si vtedy svoje rozhodnutie?
Áno, je pravdou, že na svoju prvú stáž som sa prihlásil počas druhého ročníka na strednej škole. Mnohí sa ma pýtali, či si na to trúfam, či sa nebojím odísť na stáž tak skoro. Jeden z dôvodov, prečo som sa na túto školu prihlásil, bola reálna možnosť prihlásiť sa na stáže. Ak by bola možnosť prihlásiť na stáž už v prvom ročníku, som jednoznačne prvý na zozname. Osobne si myslím, že na strednú školu sa každý prihlási po zvážení, akým smerom by sa chcel v živote uberať. Pre mňa je všetko o možnostiach, na ktoré netreba čakať, ale cieľavedome ich vyhľadávať. Keď sa naskytne čo i len jedna príležitosť, netreba váhať, pretože táto doba o čakaní rozhodne nie je. A odpoveď na otázku, či som svoje rozhodnutie neľutoval, je veľmi jednoduchá, „nie, nikdy“.
Nie je tajomstvom, že si sa vrátil s výbornou znalosťou francúzštiny, ale aj angličtiny. Dokonca málokto očakával, že sa z ostatnej stáže vrátiš aj s výbornou znalosťou nemčiny. Ako na to reagovalo Tvoje okolie?
Nehanbím sa priznať, že na školu som prišiel s rovnakou znalosťou cudzích jazykov ako väčšina mojich spolužiakov. Všetko je to len o tom, či človek chce a ja som chcel. Ak sa 16- ročnému študentovi naskytne príležitosť svoj sen naplniť, zdokonaliť sa v jazyku a navyše je aj finančne motivovaný, tak si myslím, že nie je najmenší dôvod zaváhať. Moje najbližšie okolie to prijalo veľmi pozitívne a v mojich aktivitách ma podporuje.
Všetkých si prekvapil, keď si oznámil svoje rozhodnutie predĺžiť si svoj pobyt v zahraničí. Nebál si sa, že nestihneš dobehnúť učivo a budeš musieť opakovať ročník? Dá sa vôbec skĺbiť niekoľkomesačný výpadok zo školy s odbornou stážou v zahraničí?
Hneď na prvej stáži ma oslovilo vedenia hotela s ponukou predĺžiť stáž. Nakoľko moja prvá skúsenosť so zahraničnou prevádzkou bola nadmieru pozitívna, rozhodol som sa predĺžiť svoj pobyt a adresoval žiadosť vedeniu školy. Vedenie školy spolu s učiteľmi mi ochotne vyšli v ústrety, takže nebol problém predĺžiť si klasifikačné obdobie a úspešne ukončiť ročník.
Pridanou hodnotou stáží v zahraničí je aj možnosť pracovať vo vychytených reštauračných zariadeniach. Čomu všetkému si sa naučil?
Najväčším prínosom zahraničných stáží je, že som sa naučil všetko, čo v pracovnom živote využijem, a to nielen po stránke jazykovej, ale aj odbornej a praktickej. Naučil som sa oveľa viac, ako by som sa dozvedel z učebníc.
Svoju šancu umiestniť sa na trhu práce si hneď zniekoľkonásobil. Napriek tomu uvažuješ, že po skončení školy prijmeš ponuku pracovať v zahraničí a vrátiš sa do Francúzka. Aké kroky Ťa vedú k takémuto rozhodnutiu?
V súčasnosti študujem vo štvrtom ročníku a už teraz pociťujem svoj náskok pri uplatnení sa na trhu práce. Na Slovensku som pracoval už v dvoch najlepších hoteloch a takisto aj v jednej známej mediteránskej reštaurácii. Okrem toho som počas svojich zahraničných stáží získal niekoľko perspektívnych kontaktov a pracovných ponúk, ktoré neskôr plánujem využiť. Koniec-koncov pokiaľ nevyskúšaš ponúkané možnosti, nikdy nezistíš, čo všetko dokážeš.
Je len na nás, ako sa rozhodneme. Prvým krokom k úspechu je predovšetkým dobrý výber strednej školy.
Samuel Šesták (druhý zľava)
Viac o úspešných absolventoch školy nájdete na školskom webe.