2024. jún. 14., péntek
Látogatóban a Dalai lámánál

Látogatóban a Dalai lámánál

2019.11.27. 08:59
Zsuzsanna Sill

A Dalai  láma szívesen emlékszik Szlovákiára és az itt  élő kedves emberekre.

Ezt az üzenetet hozta többek közt magával a somorjai Kiss Csaba, aki napokkal ezelőtt találkozott a tibeti vallási vezetővel. Ebből az alkalomból adta át a Dalai lámának Andrej Kiska volt köztársasági elnök ajándékát.

Felemelő érzés volt megérkezni az indiai Dharamshalba, először látni a Himaláját. India egészen más, mint eddig gondoltam, mindenkinek ajánlom ellátogatni ide- kezdte mondandóját Kiss Csaba.

A történet gyökerei hosszú évekre nyúlnak vissza, 20 évvel ezelőttre, mikor 4 tibetei szerzetes látogatott el Somorjára és a Zsinagógában homokból készítettek mandalát.  Ekkor Somorjára Szlovákia minden szegletéből ellátogattak kb 25 000  ember csodálhatta meg az akkori alkotást.

2000-ben az At Home Gallery meghívására először látogatott Szlovákiába a Dalai láma, ellátogatott Somorjára is.  Ekkor először léptek kapcsolatba a közéletben akkor még kevésbé ismert Andrej Kiskával, akinek köszönhetően be tudták  biztosítani a Dalai láma  testőrségét, melyet az akkori Dzurinda kormány az utolsó pillanatban visszavont.

IMG_2791

Kiss Csaba a mai napig emlékszik arra, hogy Andrej Kiska ezért cserébe nem kért semmit, ez lett az alapja a későbbi barátságnak. 2009 – ben a Kiss család meghívására ismét Szlovákiába látogatott a Dalai láma, harmadszor pedig 2016-ban járt Szlovákiában. Ekkor Andrej Kiska köztársasági elnökként fogadta vendégét.

Andrej Kiska a Chopok egyik darabját küldte ajándékba Kiss Csabán keresztül.

Photo10_7

Dharamshalában a tibeti nemzet támogatásáért rendezett konferencián vett részt, nem tudta, hogy sikerül -  e  audencián részt vennie.  A régi ismerettségre való tekintettel,  és Andrej Kiska politikai közbenjárásának köszönhetően ez mégis sikerült.

Sikerült az ajándékot is átadni, a Dalai láma egy magánlevelet küldött a volt köztársasági elnöknek. Bízom benne, hogy Szlovákia és Tibet kapcsolata folytatódni fog.

A látogatás megható pontja volt, mikor találkozott a 20 évvel ezelőtti mandalát készítő szerzetesekkel, ez egy meghatározó élményem marad mondta zárásként Kiss Csaba, aki a somorjai Zsiangógában működteti immár 24 éve az At Home Gallery-t.

kulturminor-e1573118764293-1

Copyright © 2024 Somorjai