2024. júl. 20., szombat
KIDSAFEDU képzések és beszélgetések a gyermekek internetes biztonságáért

KIDSAFEDU képzések és beszélgetések a gyermekek internetes biztonságáért

2021.4.23. 09:55
Zsuzsanna Sill

A KIDSAFEDU projekt (SKHU/WETA/1901/4.1/317) az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának támogatásában határmenti megoldásokat keres a cyberbullying veszélyeire. Ha nem vagy online, nem is létezel? Mi valós és mi nem az interneten a gyereknek? Ki biztosít gyermekjogi eszközöket és IKT megoldásokat az online oktatás határon átnyúló iskoláiban?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a projekt, áprilisban és májusban is folytatódik a KIDSAFEDU projekt kampánya, oktatási rendezvényei pedagógusoknak, valamint a www.kidsafedu.eu weboldal is tartalmakkal frissül.

Idén márciusban indult online útjára a KIDSAFEDU program, amely a gyerekeink biztonságos és védett internetezési szokásairól szól. A nyitó workshopra március 26-án online került sor, a nap során bemutatkoztak a partnerek és ötleteket hoztak a projekt céljairól a műhelymunka során. Itt indult útnak az a gondolat, hogy a szülőkkel érdemes a témában beszélgetni, ezért is szerveztük meg az első beszélgetőestet a szülőkre szabva, melyre április 15-én került sor Ártatlan szülői posztok cím alatt.

A KIDSAFEDU programban a FutuReg társulás együttműködik a magyarországi Hintalovon Alapítvánnyal. Közös beszélgetőesteket tartanak, ahol egy magyarországi és egy szlovákiai meghívott szakember segíti a szülőket kérdéseikben. A Hintalovon pszichológusa, Varga Aida a beszélgetőest során elmagyarázta a yelon.hu tapasztalatai alapján, hogy az adott probléma hogyan oldható a határon átnyúló együttműködéssel, hasonlóak lehetnek a tapasztalatok, egy nyelvet beszélünk, tanulhatunk egymástól a gyerekek érdekében. A másik meghívott vendég a Minority Kids projekt pszichológusa, Kocsis Dominika, aki iskolapszichológus.

A projekt oktatási rendezvényei trénerek tréningje néven 2021. április 28-a és május 17.-e közt minden héten egyszer kerül sorra.  Négy tematikus tréninget kaphatnak a résztvevők, jelentkezni pedig motivációs maillel lehet a PT-nek, abban kifejtve, hogy miért szeretnének KIDSAFEDU trénerek lenni. Az előadóink és trénereink közt szerepelnek jogi szakértők, IT specialisták, kommunikációs trénerek, hátrányos helyzetű iskolákban oktató pedagógusok, valamint pszichológusok. 4 kategóriában (IT, oktatás, gyermekjogok, gyermeklélek). A tréning elvégzése a Hintalovon és FutuReg szakmai csapata által kiadott KIDSAFEDU Online Oktatási Nagykövet oklevéllel jár, mely lehetőséget ad tulajdonosának, hogy ebben a témában oktasson. Ezért is vonjuk be leginkább határmenti pedagógusainkat, akik az oz [at] futureg.sk () mailben regisztrálhatnak.

A trénerek tréningje sorozat célja a szupervízió, hogy a projekt oktatói egymást segítsék, szlovák és magyar oldalon. A későbbiekben a trénerek által 2021.május 26-án egy online konferenciára kerül sor hackaton formájában, azaz IKT problémára való megoldáskereséssel zajlik csoportosan. A KIDSAFEDU jelszava továbbra is: Védünk és képzünk.”

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. További információért forduljon bizalommal: Bott Lívia, FutuReg PT elnöke mail: bottlivi [at] gmail.com () Telefonszám: 00 421 917 737076 Honlap: www.futureg.sk

Copyright © 2024 Somorjai