2024. máj. 25., szombat
Karácsony ünnepe

Karácsony ünnepe

2020.12.24. 05:00
Zsuzsanna Sill

Minden karácsony más egy kicsit. Jó esetben esik a hó, rossz esetben csikorgó hideg van, de a fenyőfa illata, a finomságok, a csomagok, az ajándékozás izgalma mindig megadják az ünnep hangulatát.

A 2020-as karácsony más lesz olvassuk, hallhatjuk napok, hetek óta minden csatornán. A vírus, a korlátozások rányomják a bélyeget mindenre, ömlik ránk a szóáradat. De miben lenne más az idei karácsony? Mert korlátozások vannak? Mert nem vettük meg az legnagyobb fát, vagy mert a boltzár miatt nem vettük meg a hatvanhatodik kütyüt a gyermekünknek? Vagy a futár nem érkezett 24-ig? Ezek mind külsőségek, bár a mai életünk elengedhetetlen külsőségei, legalábbis sokak számára.

A karácsony 2020-ban sem lehet, lesz más, hisz ez az ünnep nem más, mint  Jézus  születése, a sötétség után a fényesség lép az életünkbe. S ezen semmilyen korlátozás, és egyéb szörnyűség, még anno a háborúk sem tudtad változtatni. A tény az tény. Az emberiség történelmében voltak nehéz, nehezebb idők, amikor külsőségekben semmi sem mutatta a karácsony arcát mégis ünnep volt – a lelkekben. Évek óta azt figyelem, hogy a karácsonyt már szinte teljesen sikerült kiforgatni eredeti mivoltából, átkódolták az üzenetét.  Mindent eladni, mindent csillogóvá tenni, mindenkit bizonyos szintet butítani. A reklámok azt sugallják, hogy csak akkor lehet szép, ha mindent megveszünk, amit eladásra kínálnak. Ez egyfajta manipulálás, aminek, ha nem vagyunk résen, hamar áldozataivá válunk, vagy már váltunk. Zorán soraival élve: „Szemedbe küldi a fényt, így lesz a fejben sötét.“ Sajnos igazak a sorok, s mára 2020 karácsonyára teljesen kiürültünk lelkileg, s talán ezért nem tudjuk, nem akarjuk elhinni, hogy 2020 karácsonya sem marad el. Karácsony volt, van és lesz, ez csak akkor változik, ha hagyjuk!  Ha csak fizikai síkon ünnepelünk, sokkal szegényebb a karácsonyunk. Az ember lélek nélkül halott. Ugyanúgy egy ünnep is lehet halott, ha nem töltjük meg lelkiséggel. Ha képtelenek vagyunk megfejteni a karácsonynak azt az üzenetét, amelyet már bő kétezer éve évről évre megismételve, újjászületve közölni szeretne az emberiséggel, ha csak a mai, modernnek vélt mondandójára vagyunk vevők, akkor tornyosulhatnak a fa alatt drágábbnál drágább ajándékok, karácsonyunk szegényes lesz. 2020 karácsonya segíthet magunkra találni, hogy ideje felszámolni a csilli – villi külsőségekkel, mert akkor a lényeg bizony elsiklik. Talán azért vagyunk zaklatottak, mert 2020 korlátozásai görbe tükröt tartanak elénk, és szembesülünk azzal, hogy a szokások rabjává váltunk, s ez a tény kizökkent bennünket a konfortzónából?

Vírus helyzettől függetlenül, korlátozások ide vagy oda, itt volt az ideje a változásnak a változtatni akarásnak, mert ne feledjük mitől karácsony a karácsony, ahogy Jézus azt mondja: „Tanuljatok tőlem, mert szelíd és alázatos szívű vagyok.” A megváltó istállóban született. Sose feledjük!

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai