V MOL Aréne sa uskutočnil prvý ročník Kukkonia Gastro Cup - gastronomická súťaž žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár a čašník.
Cieľom podujatia bolo prezentovať nadanie a kreativitu mladých ľudí, objaviť mladé talenty, podporiť ich, a taktiež motivovať talentovaných žiakov pre budúce povolanie. Je našou snahou prezentovať špeciality regiónu – Žitného ostrova – Kukkonie. – zdôraznila Anna Molnárová, marketingová manažérka Kukkonie.
Organizátorom a hlavným odborným garantom súťaže bolo OZ Kukkonia a Junior Klub kuchárov a cukrárov. Komisia bola zložená zo špičkových kuchárov a odborníkov v oblasti gastronómie. Pri hodnotení zohľadnili kreativitu, chuť jedál, využitie surovín, prezentáciu jedál a množstvo iných faktorov.
Kuchárov hodnotili: Ivan Vozár manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov ako aj šéfkuchári, Viktor Segal, Szilveszter Horváth, Imre Bindics. Čašníkov hodnotil gastro odborník Ladislav Polák, bývalý hotelový manažér a vysokoškolský pedagóg Kőmíves Csaba, a sommelier Kovács Attila.
Úlohou súťažiacich bolo na základe zadania povinnej suroviny presvedčiť odbornú komisiu presvedčiť o svojej zručnosti a kreativite. Vedomosti, ktoré nadobudli počas štúdia, museli pretaviť do prípravy správne ochuteného a nápadito naservírovaného jedla v reálnom modernom kuchynskom štúdiu – LIVE COOKING.
Na súťaži sa zúčastnili nasledovné školy:
- Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM – Alokované pracovisko Veľký Meder
- Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- Súkromná stredná odborná škola s VJM, Dunajská Streda
- Súkromná stredná odborná škola SD (Spotrebné družstvo) Jednota, Šamorín
- Súkromná stredná odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským, Kolárovo
- Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM, Mostová
- Stredná odborná škola obchodu a služieb Z. Kodálya, Galanta
V kategórii kuchár vyhrali:
- Milan Kováč, Stredná odborná škola obchodu a služieb Z. Kodálya, Galanta
* Víťazné menu: Bravčová panenka s medvedím cesnakom a slaninkou, kukuričná polenta, espuma zo šípkovej omáčky
- Noémi Kovács, Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- Ján Árva, Súkromná stredná odborná škola SD (Spotrebné družstvo) Jednota, Šamorín
V kategórii čašník bolo nasledovné poradie:
- Viktória Hajas, Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- Zsolt Ballán, Súkromná stredná odborná škola s VJM, Kolárovo
- Barbara Fekete, Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM, Mostová
- Melinda Nagy, Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM – Alokované pracovisko Veľký Meder