nedeľa, 24. nov. 2024
hasos

Dobrá voľba školy je začiatkom nových príležitostí

24.11.2017, 05:05
HASOŠ

V súčasnosti sa do popredia dostáva problematika stredných odborných škôl. Odborné školy sú opäť „in“, škoda, že zatiaľ iba na stránkach novín a v diskusných reláciách. Pritom vzdelávanie na týchto školách ponúka mladým ľuďom nové príležitosti a možnosti uplatniť sa na trhu práce.

Žiakov základných škôl spolu s rodičmi čaká v najbližšej dobe veľké rozhodnutie – vybrať si tú správnu strednú školu. Pri tejto príležitosti by sme vám chceli predstaviť strednú odbornú školu, ktorá v roku 2018 oslávi 55 rokov svojej existencie. Slovo má riaditeľka oboch škôl Ing. Eva Hudek:

Súkromná stredná odborná škola a Súkromná hotelová akadémia SD Jednota v Šamoríne skutočne oslávi v roku 2018 svoje jubileum, tá prvá 55 rokov svojej existencie a tá druhá 20 rokov. Počas tých niekoľko desiatok rokov sa tu vystriedalo viac generácií žiakov a mená niekoľkých z nich sa vo svete gastronómie a hotelierstva stali pojmami a reprezentujú vo svete Slovensko aj Šamorín. Pričinili sa o rozvoj špičkových hotelových a reštauračných zariadení a stali sa akýmsi zrkadlom našich úspechov.

Čo naša škola ponúka? Predovšetkým možnosť kvalitne sa vzdelávať  v učebných aj študijných odboroch so zameraním na gastronómiu a cestovný ruch. V trojročných učebných odboroch ponúkame vzdelávací program pre kuchárov a čašníkov. V školskom roku 2018/2019 otvárame nový učebný odbor cukrár – kuchár, ktorý je štvorročný a  absolvent získa dva výučné listy. Kuchári aj cukrári majú možnosť vzdelávať sa aj v slovenskom aj v maďarskom jazyku. Štvorročné študijné programy máme vytvorené pre odbory kuchár, čašník a manažment regionálneho cestovného ruchu. Absolventi získajú maturitné vysvedčenie aj výučný list pre kuchára a čašníka. Päťročný študijný odbor hotelová akadémia ponúka žiakom možnosť zahraničných stáží vo Francúzsku a absolventi získajú, samozrejme, maturitné vysvedčenie aj výučný list. Podarilo sa nám vytvoriť podmienky, v ktorých sa naši žiaci okrem základných vedomostí a praktických zručností naučia viac, ako je predpísaný štandard.

Nezabúdame ani na dospelých a vekovo starších záujemcov o štúdium na našej škole, ponúkame im študijné programy externého štúdia vo všetkých učebných aj študijných odboroch a pokiaľ by si absolventi učebných odborov kuchár, čašník a cukrár chceli zvýšiť vzdelanie o maturitnú skúšku majú možnosť pokračovať v štúdiu na nadstavbovom štúdiu v odbore spoločné stravovanie. Na doplnenie vzdelania ponúkame aj akreditované rekvalifikačné kurzy v odbore kuchár, čašník a cukrár.

Nedá mi nespomenúť, že sa na trhu práce o dobrého kuchára a čašníka zamestnávatelia doslova „bijú“ a ich finančné ohodnotenie z roka na rok stúpa, nehovoriac o tom, že pokiaľ sa tejto profesii žiak či absolvent venuje naplno a zo srdca, brány gastronomického sveta má otvorené a odbornú kariéru na dosah. K profesijnej zdatnosti určite prispeje aj získanie certifikátov animátora, baristu či barmana.

Často nám kladú rodičia otázky týkajúce sa spoplatnenia štúdia, keďže názvov školy je „súkromná“. Chcem zdôrazniť, že štúdium na našich školách nie je spoplatnené, žiaci si uhrádzajú len pracovné oblečenie potrebné na vykonávanie praktického vyučovania a niektoré učebné pomôcky.

A čo by som na záver odkázala prípadným záujemcom? Sme škola s dlhoročnou tradíciou, ponúkame kvalitné vzdelávanie vo všetkých oblastiach, či je to výučba cudzích jazykov, odborných predmetov alebo odbornej praxe. Škola disponuje vlastnou reštauráciou, žiackou jedálňou,  kuchyňou, školským hotelom, kde sa žiaci pod vedením majstrov odbornej výchovy naučia základy svojej profesie, aby ich vo vyšších ročníkoch mohli nadstaviť na zmluvných pracoviskách v Bratislave, Dunajskej Strede, Šamoríne... Dochádzajúcim žiakom vieme ponúknuť ubytovanie na školskom internáte. Pokiaľ nás chcete osobne navštíviť, aby ste sa na vlastné oči presvedčili o ponúkaných možnostiach, srdečne vás očakávame na Dni otvorených dverí, ktorý sa nesie v atmosfére Vianoc a uskutoční sa 6. decembra od 10:00 do 13:00.

Copyright © 2024 Šamorínčan