Deň výživy patrí na Súkromnej hotelovej akadémii a Súkromnej strednej odbornej škole SD Jednota v Šamoríne k dlhoročným tradíciám. Tento krát sme sa ho snažili trocha ozvláštniť, a to formou medzitriednej súťaže.
Žiaci jednotlivých tried mali pripraviť stôl, ktorý by odzrkadľoval najnovšie trendy v zdravej výžive. A žiaci naozaj nesklamali. Opäť dokázali, že zdravé potraviny nielen poznajú, ale ich vedia aj chutne pripraviť a vkusne naservírovať. Na prezentačnej výstave nechýbala raw torta (nepečená), hokaido polievka, hummus nátierka, pseudoobilnina quinoa či šalát pripravený z kuskus. Bohaté zastúpenie mali jedlá z ovocia, zeleniny i rýb. Pozornosť upútali krevety, sushi, zeleninovo – tuniakové nátierky či uhorka plnená vajíčkovou nátierkou. Pochutnať ste si mohli na mrkvovo – tekvicových muffinoch, datľových guľkách či smoothies. Zaujali aj nápadité aranžovania rôznych potravín, ako napr. chobotnica z banánu či hríby z vajíčka a paradajky.
Žiakmi pripravené výrobky prekvapili aj odbornú hodnotiacu komisiu, ktorá mala neľahkú úlohu – určiť spomedzi všetkých tried tie najlepšie. Druhé miesto napokon obsadili žiaci 2.ročníka hotelovej akadémie ,no a víťazmi sa zaslúžene stali žiaci 3.ročníka hotelovej akadémie. Oceniť treba zanietenosť, s akou žiaci pristupovali k tejto súťaži a v neposlednom rade originálnu výzdobu, ktorá umocnila jesennú atmosféru tejto celoškolskej akcie. Presvedčili sme sa, že žiakov odbor, ktorý študujú, naozaj baví a už teraz sa s radosťou pripravujú na svoje budúce profesie.
Viac o aktivitách oboch škôl nájdete na školskom webe www.hasossamorin.edu.sk.