Od pondelka začína platiť vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá upravuje podmienky, za ktorých môžu byť otvorené terasy reštaurácií a fitnes centrá.
Podmienky otvorenia terás:
- Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre. (neplatí podmienka 1osoba/15m2)
- Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky.
- Samoobslužné pultíky, napríklad na nakladanie šalátov alebo odber pečiva, nie sú povolené.
- Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
- Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
- Riad sa musí umývať v umývačke pri 80 stupňoch Celzia alebo ručne vo vode s teplotou najmenej 45 stupňov s tým, že sa ešte opláchne pod tečúcou vodou s teplotou 50 stupňov. Umytý riad sa má uložiť na odkvapkanie, nie utierať. Pri ručnom umývaní sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
- Po každom zákazníkovi treba vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
- Na toaletách musí byť tekuté mydlo s papierovými utierkami a každú hodinu ho treba dezinfikovať.
- Rúško či respirátor treba mať na sebe, zákazníci si ho smú dať dole na čas nevyhnutný na konzumáciu.
- Za terasu sa považuje „priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán“.
Vyhláška neupravuje počet ani zloženie osôb za stolom na terasách (spoločná domácnosť, mimo spoločnej domácnosti). Pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách. Minulý rok mali prevádzkovatelia problémy pri prevereovaní, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie. Preto teraz hygienici od tohto bodu upustili.
Aj na terasách platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor je možné dať si z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári.
Podmienky otvorenia fitnes centier:
- stanoviť maximálnu kapacitu prevádzky na 6 zákazníkov,
- hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,
- zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.
- pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest
Prevádzka šatní a spŕch je možná, za dodržiavania základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a pod.).