Aj všedný deň môže byť výnimočný. Pre nás, žiakov hotelovej akadémie a strednej odbornej školy v Šamoríne, bol takýmto nevšedným dňom 5. apríl, keď sme v rámci odbornej exkurzie navštívili sereďskú pražiareň.
Privítali nás profesionálni baristi. Najprv nám ukázali pražiareň a zasvätili do tajomstiev praženia kávy.
Naše putovanie pokračovalo na miesta, kde sa káva melie a balí. Dozvedeli sme sa, že jej chuť a kvalita závisí od technológie mletia a praženia. A nielen od nich.
Vizitkou každého baristu je dokonalý stroj na prípravu kávy. Vezmime si len taký mlynček na kávu.
Pokiaľ sa neudržiava v dokonalej čistote, môže byť zanesený špinou a mastnotou. Ani len netušíme, že takto sa z mlynčeka spolu s kávovými zrnami dostane do nápoja nečistota.
Takúto kávu si potom sotva môžeme s pôžitkom vychutnať. Kde sú tie časy, keď sa návštevník kaviarní uspokojil s jediným podávaným druhom kávy?
Dnešní fajnšmekri majú čoraz vyššie nároky na jej kvalitu, technológiu prípravy, ako aj na samotné kaviarne, kde ju podávajú.
Čerešničkou na torte bola ochutnávka dokonale pripraveného nápoja. Jeho skvelú chuť oživil odborný komentár našej sprievodkyne. Predviedla nám niekoľko praktických ukážok prípravy správne speneného espressa.
V prípade záujmu sa o tomto všetkom môžeme podučiť priamo u nás na škole, na kurze baristu, ktorý organizuje Academy of Coffee. Môžeme tak získať veľa zaujímavých informácií, od histórie kávy až po vybavenie kaviarní či kvalitu kaviarenských služieb.
Súčasťou kurzu je aj získanie praktických zručností, od správneho nastavenia mlynčeka, prípravy kvalitného espressa či latte artu, až po speňovanie a kreslenie obrazcov do kávy.
Štvordňový kurz je rozdelený na teoretickú a praktickú časť. Po jeho úspešnom ukončení máme možnosť získať certifikát uznávaný aj v zahraničí.
Pre záujemcov ponúka Academy of Coffee aj možnosť nadstavbových kurzov spojených so získaním ďalšieho celosvetovo uznávaného certifikátu.