streda, 30. okt. 2024
caj_il

Čaj o piatej pod vianočným stromčekom

19.12.2017, 08:04
Peter Gábor

V  boutique  hoteli Amade Château  vo Vrakúni sa počas adventu podáva čaj o piatej s rôznymi delikatesami  pod mohutným vianočným stromčekom.

Na etažéri medzi  chlebíčkami vynikne práve sendvič so slaninou zo žitnoostrovskej mangalice a brownies, ktoré má tentoraz tvar deda Mráza s bielou čiapkou. Na stôl sa dostávajú vyberané dobroty, veď reštaurácia hotela Amade Château  patrí medzi najlepšie na Slovensku - a hotel  získal prestížne ocenenie  TOP Hotel  2017.

Čaj sa servíruje v cukrárni hotela Amade Château štýlovo vo vzácnom  značkovom porceláne z Herendu a podáva sa k nemu aj šampanské.

caj1

Čašníci v bielych rukavičkách vám porozprávajú aj o vzniku tradície pitia čaju o piatej, ktorá pochádza z hrdého Albionu z 30. rokov 19. storočia.

Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je vojvodkyňa Anna z Bedfordu, ktorá sa v popoludňajších hodinách často sťažovala na nevoľnosť. V tom období bolo totiž  zvykom, že sa šľachta denne dvakrát stravovala, ráno a večer okolo ôsmej hodiny.

Riešením problémov vojvodkyne bola šálka čaju a ľahké pochúťky, ktoré konzumovala v poobedňajších hodinách sama vo svojich komnatách . Neskôr do svojho vidieckeho kaštieľa na čaj pozývala aj svoje priateľky.Po návrate do Londýna svojim priateľom už posielala pozvánky na čaj  a tiež na prechádzku po parku.

caj

Čaj o piatej od tej doby znamenal menšie pohostenie okolo štvrtej hodiny, aby sa potlačil hlad, kým sa bude podávať večera.

Pôvodne to bola súkromná udalosť organizovaná dámami. Kráľovná Viktória však tento rituál povýšila na formálnu príležitosť  známu ako čajová recepcia(tea reception). Konala sa medzi štvrtou a siedmou hodinou a mohlo sa na nej zúčastniť aj 200 hostí.

Pozvaní prichádzali a odchádzali, kedy sa im zachcelo. Zvyk vypiť si šálku čaju o piatej sa neskôr rozšíril po celej krajine, ba po celej ríši. Na severe Anglicka a juhu Škótska prevažná väčšina mužov pracovala v baniach alebo fabrikách a okolo šiestej sa unavení vracali domov.Hlad zahnali  hrnčekom čaju, k tomu si dali chlieb, syr, zeleninu a občas aj mäso.

Táto zvyklosť  sa nazývala „high tea“ (vysoký čaj). Názov pochádza pravdepodobne  zo skutočnosti, že kým sa čaj o piatej konzumoval  vo foteloch,  kresle, zatiaľ sa tento pil pri jedálenských stoloch tak, ako pri večeri.

Aj vyššie vrstvy si však  vytvorili svoje zvyky pitia „ high tea“. K čaju zajedali malé  sendviče, zákusky, menšie koláče, ovocie alebo paštéty. Názov sa upravil podľa toho, že ak sa pil  čaj v skorých  poobedňajších hodinách, nazýval sa „low tea“, kým v neskorých popoludňajších  hodinách sa pil „ high tea“.

V boutique hoteli Amade Château  sa sendviče podávajú na tradičnom etažéri  a počas adventu sa na vrchnom tanieri  servíruje  vianočné pečivo. Na strednom tanieri sú uložené sendviče so šunkou z mangalice a krémovým syrom, chlebíčky s vajcom, so syrom a šunkovo-vajcové sendviče, ktoré sú  zdobené ručne vyrábanými syrmi.

Na požiadanie sa podáva aj „scones“ . Je to malé okrúhle sladké čajové pečivo, ktoré obľubovala Agatha Christie.  (Jej recept poslúžil ako základ na  ich prípravu) . Podáva sa s chutným pravým domácim marhuľovým  alebo malinovým lekvárom. Základom šľahačky je 40 percentná smotana Kukkonia (V povestiach Kukkonia je názov Žitného ostrova). Tieto dobroty sú aj zvlášť mimoriadne lahodné, ale ak sa konzumujú spolu, je to pochúťka pre bohov!

caj2

 

 

Copyright © 2024 Šamorínčan