V boutique hoteli Amade Château vo Vrakúni sa počas adventu podáva čaj o piatej s rôznymi delikatesami pod mohutným vianočným stromčekom.
Na etažéri medzi chlebíčkami vynikne práve sendvič so slaninou zo žitnoostrovskej mangalice a brownies, ktoré má tentoraz tvar deda Mráza s bielou čiapkou. Na stôl sa dostávajú vyberané dobroty, veď reštaurácia hotela Amade Château patrí medzi najlepšie na Slovensku - a hotel získal prestížne ocenenie TOP Hotel 2017.
Čaj sa servíruje v cukrárni hotela Amade Château štýlovo vo vzácnom značkovom porceláne z Herendu a podáva sa k nemu aj šampanské.
Čašníci v bielych rukavičkách vám porozprávajú aj o vzniku tradície pitia čaju o piatej, ktorá pochádza z hrdého Albionu z 30. rokov 19. storočia.
Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je vojvodkyňa Anna z Bedfordu, ktorá sa v popoludňajších hodinách často sťažovala na nevoľnosť. V tom období bolo totiž zvykom, že sa šľachta denne dvakrát stravovala, ráno a večer okolo ôsmej hodiny.
Riešením problémov vojvodkyne bola šálka čaju a ľahké pochúťky, ktoré konzumovala v poobedňajších hodinách sama vo svojich komnatách . Neskôr do svojho vidieckeho kaštieľa na čaj pozývala aj svoje priateľky.Po návrate do Londýna svojim priateľom už posielala pozvánky na čaj a tiež na prechádzku po parku.
Čaj o piatej od tej doby znamenal menšie pohostenie okolo štvrtej hodiny, aby sa potlačil hlad, kým sa bude podávať večera.
Pôvodne to bola súkromná udalosť organizovaná dámami. Kráľovná Viktória však tento rituál povýšila na formálnu príležitosť známu ako čajová recepcia(tea reception). Konala sa medzi štvrtou a siedmou hodinou a mohlo sa na nej zúčastniť aj 200 hostí.
Pozvaní prichádzali a odchádzali, kedy sa im zachcelo. Zvyk vypiť si šálku čaju o piatej sa neskôr rozšíril po celej krajine, ba po celej ríši. Na severe Anglicka a juhu Škótska prevažná väčšina mužov pracovala v baniach alebo fabrikách a okolo šiestej sa unavení vracali domov.Hlad zahnali hrnčekom čaju, k tomu si dali chlieb, syr, zeleninu a občas aj mäso.
Táto zvyklosť sa nazývala „high tea“ (vysoký čaj). Názov pochádza pravdepodobne zo skutočnosti, že kým sa čaj o piatej konzumoval vo foteloch, kresle, zatiaľ sa tento pil pri jedálenských stoloch tak, ako pri večeri.
Aj vyššie vrstvy si však vytvorili svoje zvyky pitia „ high tea“. K čaju zajedali malé sendviče, zákusky, menšie koláče, ovocie alebo paštéty. Názov sa upravil podľa toho, že ak sa pil čaj v skorých poobedňajších hodinách, nazýval sa „low tea“, kým v neskorých popoludňajších hodinách sa pil „ high tea“.
V boutique hoteli Amade Château sa sendviče podávajú na tradičnom etažéri a počas adventu sa na vrchnom tanieri servíruje vianočné pečivo. Na strednom tanieri sú uložené sendviče so šunkou z mangalice a krémovým syrom, chlebíčky s vajcom, so syrom a šunkovo-vajcové sendviče, ktoré sú zdobené ručne vyrábanými syrmi.
Na požiadanie sa podáva aj „scones“ . Je to malé okrúhle sladké čajové pečivo, ktoré obľubovala Agatha Christie. (Jej recept poslúžil ako základ na ich prípravu) . Podáva sa s chutným pravým domácim marhuľovým alebo malinovým lekvárom. Základom šľahačky je 40 percentná smotana Kukkonia (V povestiach Kukkonia je názov Žitného ostrova). Tieto dobroty sú aj zvlášť mimoriadne lahodné, ale ak sa konzumujú spolu, je to pochúťka pre bohov!